Skip to main content

2012 Lietuvos BKI taurės apžvalga

       Sekmadienį Šiauliuose baigėsi Lietuvos BKI irklavimo taurės regata. Planuojant 2012 metų varžybų kalendorių, šios varžybos buvo numatytos rengti Trakuose. Tačiau rengiantis šią vasarą Trakuose vyksiančiam  Pasaulio akademinio irklavimo jaunimo čempionatui,  bazėje buvo pradėtas daryti distancijos ir finišo bokštelio remontas. Jis kiek užsitesė ir privertė mus kraustytis į Šiaulius.

 

       Šiose varžybose be Lietuvos baidarininkų taip pat startavo Rusijos bei Estijos BKI irkluotojai. Varžybos vyko dvi dienas. Pirmąją vyko 200 metrų distancijos lenktynės, bei 1000 metrų atrankiniai plaukimai. Antrąją - 1000 m  pusfinaliai bei finaliniai plaukimai. Pasibaigus varžyboms galima drąsiai teigti, kad jos nelabai pavyko, ypač pirmoji diena:  pastovus startų vėlavimas, protokolo nebuvimas, komentatorių tyla, trumpas poilsis tarp plaukimų. Kur tai matyta, kad per nepilnas penkias valandas reikėtų startuoti šešis kartus? Aišku, galima nestartuoti dviejų rungčių, pasirinkti tik vieną, bet kai varžybų tvarkaraštis buvo slepiamas iki pat pirmojo starto.. buvo sunku apsispręsti kaip elgtis. Buvo ir geras momentas – foto finišas. Rengiant sprinto lenktynes jis yra būtinas. Tačiau ir jis nevisada įnešdavo aiškumo į abejotinų situacijų išaiškinimą. Bet gal svarbiau kad jis jau atsirado.

 

Pačios lenktynės pateikė keletą staigmenų. Pirmiausia apie jas. O vėliau pabandysiu prisiminti kas dar buvo įdomaus.

 

Didžiasia Lietuvos taurės staigmena buvo J. Miasniankino pergalė prieš J. Šukliną C-1 200 metrų distancijoje. J. Miasniankinas laimėjo 0.09 sekundės. Labai galingai startavęs J. Miasniankinas jau per pirmus 50 metrų įgijo didesnę nei pusės korpuso persvarą prieš Šukliną. Manau tai buvo puikus oro sąlygų išnaudojimas. Pūtė stiprus vėjas pavėjui, ir Miasniankinas būdamas lengvesnis nei Šukinas, lengviau išjudino ir greičiau įgijo maksimalų valties greitį. Šuklinas, kuris yra daugiau nei 20 kilogramų sunkesnis už vilnietį maksimalų greitį pasiekė žymiai vėliau. Ir nors antroje distancijos pusėje Miasniankino pranašumas pradėjo ženkliai mažėti, jis išlaikė įgytą persvarą iki pat finišo. Tai yra pirmas kartas nuo 2008 metų kai Šuklinas pralaimėjo kitam lietuviui šioje distancijoje. Ir nors finišą fotografavo tikras fotofinišas, fiksuojant laikus buvo padaryta klaidų.  Paskelbtuose finišo laikų protokoluose  Šuklino ir Miasniankino finišo laikai buvo paskelbti  vienodi. Paprašius peržiūrėti fotofinišo nuotrauką, buvo pastebėta finišo teisėjų klaida. Pirmasis tikrai finišavo Miasniankinas, o Šuklinas atsiliko nuo jo vos 0.09 sekundės.  Gerai, kad buvo fotofinišas.. Trečiasis finišavo T. Gadeikis.

 

Antroji staigmena buvo I. Navakausko pergalė K-1 200 metrų distancijoje prieš E. Balčiūną. Ignas sėkmingai padarė startą ir išsiveržė į priekį. Už jo „užsikabino“ šiaulietis A. Lankas. Balčiūnas starte atsiliko. Įpūsėjus distancijai jis pradėjo artėti prie lyderių, bet likusios distancijos užteko aplenkti tik Lanką. Navakauskas laimėjo keliolika centimetrų. Finaliniame plaukime taip pat startavo praėjusių metų šios rungties Europos jaunių vicečempionas E. Sutkus, tačiau jam nelabai pavyko pasipriešinti vyresniems finalininkams. Nesėkmingai finalas susiklostė buvusiam šiauliečiui, dabar Didžiojoje Britanijoje gyvenačiam E. Ramanauskui. Prieš kelias savaites Edvinas užėmė penktątą vietą  D. Britanijos atrankos varžybose, buvo galima tikėtis  jo galingo starto. Deja, padarius kelis yrius jis prarado pusiausvyrą, padėjo irklą ant „balanso“ ir nustojo irkluoti..

 

Intrigą žadėjo vyrų baidarininkų K-2 200 m lenktynės. Praėjusių metų geriausi Lietuvos vienvietininkai E. Balčiūnas ir I. Navakauskas praėjusį rudenį susėdo į vieną valtį ir nusprendė, kad  nori irkluoti dvivietėje. Kitą stiprią įgulą sudarė 2011 metų šios rungties Lietuvos čempionai, buvę Pasaulio jaunių 6 vietos laimėtojai A. Lankas  su E. Ramanausku. Šiose varžybose šioms įguloms  teko susitikti du kartus. Pirmąjį karta jie susitiko atrankiniame plaukime: visai neblogai startavę Lankas – Ramanauskas vėliau padarė „malūną“  ir nesugebėjo pasipriešinti „vienvietininkams“. Antrąjį kartą įgulos susitiko finale. Jame  galingai irklavę Egidijus su Ignu beveik korpusu laimėjo prieš antraisiais likusius šiauliečius.

 

Kilometro nuotolio rungtyse netikėtumų nebuvo. Vienvietę laimėjo kaunietis R. Nekriošius. Dviviečių baidarių lenktynėse R. Nekriošius – A. Olijnik privertė gerokai pasijaudinti savo trenerius. Lietuvos taurėje dalyvavusi  Estijos baidarininkų dvivietė įveikus daugiaus nei pusę nuotolio pirmavo prieš geriausią mūsų dvivietę. Ričardas nebūtų Ričardas jei nepradėtų daryti savo garsiojo finišo. Jis ir išgelbėjo mūsų įgulą nuo antrosios vietos. Lietuviai laimėjo per visą valties korpusą.

 

Tarp kajininkų dvivietininkų konkurencijos nesulaukė R. Labuckas – T. Gadeikis. Jie gana lengvai laimėjo 200 ir 1000 metrų nuotolio varžybose. J. Šuklinas labai dideliu pranašumu laimėjo kanojininkų vienvietininkų lenktynes.

Moterų nuotoliuose kol kas niekas negali rimčiau pasipriešinti Vilniaus „Ave Kayak“ klubo merginoms. Jos laimėjo visas savo rungtis. Įpač dideliu pranašumu savo 200 m nuotolio finalinį  plaukimą laimėjo D. Sudeikytė.

 

Tarp jaunių šiose varžybose išsiskyrė praėjusių metų Pasaulio jaunių čempionato finalininkas kanojinkas H. Žustautas. Jis nesunkiai laimėjo vienvietės kanojos 200 m nuotolį. Taip pat su šiauliečių O. Murza  200 ir 1000 metrų kanojų dviviečių nuotolių rungtis.

Tarp baidarininkų vienvietininų taip pat išsiskyrė du jaunuoliai. Tai labai dideliu pranašumu 200 m  nuotolį laimėjęs klaipedietis T. Babachinas. Bei taip pat jokios konkurencijos nepajautęs visaginietis A. Linkevičius, jis užtikrintai laimėjo 1000 m lentynes.

 Labai norėtusi, kad visi keturi paminėti jaunuoliai sėkmingai startuotų liepos mėnesį Portugalijoje vyksiančiame Europos jaunių čempionate.

 

Jau gegužės 16 dieną Lietuvos BKI irklavimo rinktinė Poznanėje (Lenkija) rungsis dėl kelialapių į Londono Olimpines žaidynes. Priminsiu, kad į žaidynes iš kiekvieno nuotolio pateks po dvi geriauias vienvietes ir po vieną dvivietę valtį. Lietuvių laukia labai sunkios ir kovos dėl paskutiniųjų Olimpinių kelialapių.